Geluidenmemory
Vul enkele gelijke doosjes of ‘Kinder Surprise’-eitjes met materiaal (rijst, zand, parels,…).
De leerlingen nemen telkens twee eitjes/doosjes en luisteren of ze het zelfde geluid hebben.
De leerling die de meeste duo’s gevonden heeft, is gewonnen.
Inspiratie opdoen? Geluidenmemory op Rozemarijn
Wat?
De leerlingen spelen een memory met geluiden.
Waar en wanneer?
· In het klaslokaal
· Duur: 15 à 20 minuten
Wie?
Een kleiner groepje van 4 leerlingen. Zowel voor leerlingen met een jonge ontwikkelingsleeftijd, als voor leerlingen met de kleuterleeftijd en leeftijd 1ste leerjaar.
Focus?
· Wereldoriëntatie (domein mens): de leerling exploreert, herkent, vergelijkt en legt relaties m.b.t. auditieve stimuli.
· Zintuiglijke ontwikkeling: uitdrukken wat men waarneemt. (ZILL)
· Zintuiglijke ontwikkeling: uit een veelheid van prikkels, die prikkels selecteren die er op dat moment toe doen. (ZILL)
· Zintuiglijke ontwikkeling: ervaren hoe zintuigen soms misleid worden. (ZILL)
Nodige materiaal:
· Beta-prent van ‘luisteren’
· Een geluidenmemory: aangekocht of zelfgemaakt.
Verloop:
De beta-prent van ‘luisteren’ ligt in het midden van de tafel. De doosjes liggen met de doorzichtige kant naar beneden op tafel. De leerlingen mogen elk om de beurt twee doosjes nemen en één voor één schudden om de geluiden te vergelijken. Hebben ze twee dezelfde geluiden gevonden, dan mogen ze de doosjes bijhouden. Degene die op het einde van het spel de meeste duo’s heeft verzameld, heeft gewonnen!
In dit aangekocht spel worden acht duo’s gevormd. Je kan er natuurlijk enkele duo’s van tussen halen, om de activiteit te vereenvoudigen op maat van de leerlingen. Wordt het spel geregeld herhaald, dan kunnen er indien mogelijk enkele duo’s bijkomen.
Bij een grotere groep kan men de leerlingen in twee groepen splitsen. De ene groep kan de geluidenmemory spelen, de andere groep een geurenmemory.
Reflecties en observaties:
Het is een pluspunt wanneer de leerlingen reeds weten hoe een spelletje memory in zijn werk gaat. Met behulp van de leerkracht slagen de leerlingen erin om de duo’s te verzamelen, al blijkt deze vorm van memory niet de eenvoudigste te zijn. Het vergt veel concentratie en gerichtheid. Ook al is het onthouden op zich niet zo eenvoudig, het vergelijken van de geluiden lukt wel vrij goed. Je moet er wel rekening mee houden dat leerlingen met ASS kunnen gefascineerd zijn door de geluiden, waardoor het spelgebeuren wat uit het oog wordt verloren.